Litt om utstilling

Så, hva skjer egentlig på en hundeutstilling?

Om du skulle ha lyst til å forsøke deg på en hundeutstilling så har vi her noen gode råd og tips til deg som er helt ny i ringen.

Først og fremst må hunden kunne gå pent i bånd. På utstilling bruker vi egne bånd som er smalere og mindre synlige enn vanlige bånd, dette for at de ikke skal ta så mye oppmerksomhet. Slike bånd fås kjøpt de fleste steder, de bruker også å ha egne salgsboder på utstillingsplassen som har slike bånd man kan kjøpe.
Tren på å få oppmerksomheten til hunden din. Saftige og myke godbiter pleier som regel å slå godt an, men de bør være små, slik at de ikke vises så veldig godt og man skal ikke gi godbit føre du står stille oppstilt.
Hunden skal også kunne stå pent på et bord, eller på bakken (Miniatyrene og mellom stilles på bordet og standard stilles på bakken) mens dommeren går over kroppen og ser på tennene.
Du skal kun gjøre det dommeren ber deg om og ikke prate så mye til dommeren med mindre du får et direkte spørsmål.
Det er lurt å dra på ett par utstillinger i forkant. Da kan du se og lære av hvordan andre gjør det og så vet du hva du bør trene på hjemme. Ofte finnes det lokale ringtreninger som man kan være med på i forkant. Der får du god hjelp til å komme i gang.

Nezaualcoyotl Element Of Desire

Local Heros Mexico´s Maska

Pent antrekk på både handler og dommer

Stilige handlere med matchende regnjakker

På utstillingsdagen bør du kle deg pent, treningsdress er ikke egnet utstillingstøy. Men en pen bukse eller ett knelangt skjørt og en skjorte/bluse er å foretrekke, gjerne en blazer over – men kle deg etter værforholdene. Husk å skrive ut nummerlappen din i forkant og ha den med deg, dersom du ikke har en holder til den så kan man også bruke en hårstrikk rundt armen. Nummerlappen skal være på venstre arm, inn mot dommeren, men det finnes andre løsninger for feste også.
Hunden må være ren og velstelt, gi den en god dusj kvelden i forveien og de nakne kan du smøre med en god uparfymert fuktighetskrem føre de legger seg.
Ta med deg ett bur som den kan ligge i mens du venter, slik beskytter du den fra trengsel, fremmede hunder og smitte. Ta med en vannskål og vann, samt de beste godbitene som du vet den elsker. Så må du ikke glemme deg selv, ta med deg en god stol, mat og drikke, for det kan fort bli en lang dag. I tillegg bør du ha en stor porsjon med tålmodighet og ikke minst ett godt humør!

Det er viktig å være ute i god tid, regn med å være på plassen i god tid føre oppmøtetiden du får på nummerlappen i forkant. Dette for at du skal kunne finne frem til din ring, sikre deg en god plass samt at hunden får god tid til å venne seg til å være på utstillingsplassen føre dere skal inn og gå i ringen. Litt oppvarming føre dere skal inn er det også endel hunder som ofte trenger. Det pleier å henge ett ark under det synlige ringnummeret som du kan følge med på hvilke raser som går før deg og da kan du ved hjelp av den time litt når du bør begynne å gjøre deg klar.

Inne i ringen bør du prøve å tøyle følelsene dine som best mulig, det er viktig å ikke tenke at det er så fryktelig skummelt, seriøst eller at du blir veldig usikker, for har du dårlig selvtillit smitter det over på hunden din som blir usikker fordi du viser en annen adferd enn vanlig. Erfaring tilsier at det alltid finnes hjelpsomme mennesker rundt ringen. Spør om du er usikker på noe, det er mange råd å hente fra erfarne utstillere. Utstilling skal være gøy for både hund og handler, dersom du ikke føler deg klar for ringen så kanskje du bør fortsette på ringtreninger en liten stund til. Husk at alle har vi vært nye i ringen en gang!

Når du kommer inn i ringen skal du bare følge anvisningene til dommern og gjøre det du blir bedt om. Henvendelser til dommeren skal gå gjennom ringsekretæren med mindre dommeren snakker til deg. Husk at det er dommeren som bestemmer, og det tar seg ikke ut å være uhøflig i ringen. Du kan faktisk bli utestengt fra utstilling om du lar temperamentet løpe av med deg. Om ikke dommeren synes noe om hunden din, så husk at dommerne er mange, de liker forskjellige typer og det er ingen lett oppgave å plukke ut den de synes er best. Man er bare nødt til å svelge skuffelsen og prøve på nytt for en annen dommer på en annen utstilling og håpe på et bedre resultat neste gang.

Det er viktig å vise god ringkultur, vi gratulerer vinneren og så må du aldri glemme at du alltid har med deg den beste hunden hjem og for deg er det fortsatt den beste hunden i hele verden. Kanskje frister det til gjentagelse, kanskje ikke. Hovedsaken er at du er fornøyd med hunden din!

Typisk utstillingsline 

Oppdretterklasse

Warner Bros Naxihelli

Forever Spellbound First Fighter

Huskeliste: 

  • Passet eller vaksinasjonsboken til hunden.
  • Utstillingsbånd
  • Vannskål og vann
  • Godbiter
  • Litt hundemat om det blir en lang dag.
  • Kjøleteppe og noe til skygge om det er varmt, en dress og ett teppe hvis det er kaldt.
  • Penger til parkering (VIPPS), Evnt. penger til katalog og de rosetter du ønsker å kjøpe.
  • Noe å sitte på
  • Matpakke og drikke til tobente.
  • Pene klær etter vær, Evnt. regntøy/paraply
  • En sekk å ha alle tingene i

Mexermiljøet skal være ett hyggelig og inkluderende miljø. Vi hjelper både nye og hverandre.  Litt utstillingsnerver har jo alle innimellom, så det beste er å ta kontakt med utstillere og/eller oppdrettere i god tid før bedømmelsen og etter.

Premiedefinisjoner og plasseringer:

Excellent (Utmerket) i kvalitatsklassen
Hund som i all vesentlighet tilsvarer rasens standard og som presenteres i utmerket kondisjon, viser et harmonisk, velbalansert temperament, holder utmerket klasse og har utmerket helhet. Hundens utmerkede kvaliteter i forhold til raseidealet tillater at dommeren kan se bort fra mindre detaljfeil. Hunden må ha tydelig kjønnspreg.

Very Good (Meget God) i kvalitetsklasse
Hund som godt tilsvarer rasens standard, som er velbalansert og i god kondisjon. Mindre feil kan tolereres, men ingen som negativt påvirker helhetsinntrykket. Denne premieringen kan kun gis til hund av meget god kvalitet.

Good (God) i kvalitetsklasse
Hund som tilsvarer rasens standard og hvis eksteriøre feil er av mindre fremtredende karakter.

Sufficient (Godtagbar) i kvalitetsklasse
Hund som tilsvarer rasens standard, men som ikke har rasens alle karakteristiske preg eller har bristende fysisk kondisjon.

0. premie (diskvalifisert) i kvalitetsklasse
Skal tildeles hunder som er eksteriørt utypisk for rasen eller som har feil som angis som diskvalifiserende i rasens standard.
Har anatomiske defekter som vesentlig påvirker hundens helse og sunnhet, med spesielt vekt på rasens opprinnelse/funksjon/bruksområde.
En hannhund som ikke har normalt utviklede og normalt plasserte testikler, eller en hund som viser aggressivitet eller tydelig fluktoppførsel, dvs. om hunden kaster seg panisk fra dommer og det ikke finnes mulighet for å tilnærme seg hunden på naturlig måte.

KIP (kan ikke premieres)
Hund som vises i en slik tilstand at dommeren ikke kan gjøre seg opp en oppfatning om dens kvalitet, kan ved unntak tildeles «kan ikke premieres» (KIP). Eksempel på det er om hunden har åpenbare mangler i oppvisnings- og ringkultur (slik som uvant med kobbel eller valpete temperament) eller vises i dårlig kondisjon (er overdrevent mager eller fet). Det samme gjelder en hund som er så nylig trimmet at dommeren ikke kan gjøre en sikkert bedømming av kvaliteten på hundens hårlag/hud. Videre kan en hund på grunn av skade vise seg så dårlig at dens bevegelser er vanskelige å bedømme.

Rosetter man kan vinne

Utstillingsbåndet blir nesten usynlig

Best in Show

Oppdretterklasse

Innstilling til Nasjonalt Championat – NUCH
Helt igjennom typisk, og i alt vesentlig riktig bygget hund, med så tydelig fortrinn og så uvesentlige feil at den kan stilles opp som et mål for oppdretterens arbeid. Du må ha CK for å gå videre og konkurrere i beste tispe eller hannhundklasse.

Innstilling til Internationalt Championat – CIB
Kan bare utdeles på internasjonale utstillinger og bare til virkelig fremragende hunder som oppfyller gjeldende krav til alders-bestemmelser og har registrerte aner i minst 3 ledd.
I realiteten er CACIB ensbetydende med dommerens uttalelse om at hunden er verdig til Championat i hvilket som helst land – så langt dommeren kan uttale seg om dette.
Normalt er kravene til CACIB enda høyere enn til Certifikat, men i land som har verdens høyeste kvalitets-nivå for en rase, er det ikke forskjell i kravene til Certifikat og CACIB.

Forkortelser for oppnåelsene inne i ringen og i gruppefinalene:

  • CK (certkvalitet) = rosa
  • CERT = rød/blå/hvit
  • RESERVE CERT = lys blå
  • CACIB = hvit
  • RESERVE CACIB = orange
  • BIG = best i gruppen (hvit og blå) plassering 1-4
  • BIS = best in show (nasjonalfarget, bred)
  • CERT blir delt ut til den hunden dommeren mener er verdig et championat. Du må ha tre CERT for tre forskjellige dommerer hvorav et er ervervet på international utstilling arr. av Norsk Kennel Klubb for å oppnå championat. Hunden får da tittelen Norsk utstillingschampion.
  • Det blir også delt ut et RESERVE CERT. Det går til neste hund som ikke er fullcertet før fylte to år.

BIR (best i rasen) og BIM (best i motsatt kjønn): Her er det den tispen som fikk 1 plass i BTK (beste tispe klasse) og den hannen som fikk 1 plass i BHK (beste hannhund klassen) som går opp mot hverandre i en finale. Den beste av disse to blir BIR (best i rasen) og får en rød og gul sløyfe. Den andre får da tildelt BIM (Best i motsatt kjønn) og er ferdig for dagen.

Den hunden som fikk BIR går videre til kåringen av BEST I GRUPPEN. I BIG-ringen er det delt opp i grupper. Xoloitzcuintle tilhører gruppe 5. I denne gruppen deltar de andre BIR- vinnerene fra alle de andre rasene i gruppe 5. I denne klassen blir det delt ut 1.plass til 4.plass. Blir du BIG-1 (1.plass) så går du videre til den ultimate finalen, BEST IN SHOW.

BIS-ringen består av alle de hundene som ble BIG-1 i sine respektive gruppefinaler sammen. Vinneren av BIS-finalen er dermed kåret til utstillingens vakreste hund! Noen utstillinger er så små at de velger å hoppe over BIG-ringen å går rett til BIS. Det gjelder spesiellt for valpeshow. De fleste rosettene er å få kjøpt i sekretæriatet på utstillingen mot fremvisning av kritikken eller premiekort. Der vil du også få utdelt en premie på CK, CERT CACIB, RES CACIB, BIR eller BIM. Premien deles ut etter høyeste verdi på kritikksjema.

Klasser man kan melde på:

  • Valpeklasser: 4-6 måneder og 6-9 måneder valp.
  • Juniorklasse: Hunden må være fylt 9 måneder, men være under 18 måneder på utstillingsdagen.
  • Unghundklasse: Hunden må være fylt 15 men være under 24 måneder på utstillingsdagen.
  • Åpen klasse: Hundene må være fylt 15 måneder på utstillingsdagen.
  • Championklasse: Klassen er åpen for hunder som oppfyller kravene for deltakelse. Krav: Hunden må være registrert utstillings champion i NKK, champion i hundens hjemland eller International utstillingschampion for å kunne melde på denne klassen.
  • Veteranklasse: Klassen er åpen for hunder som på utstillingsdagen har fylt 8 år.

BIR og BIM – Mellom størrelse

Lett på hånden ser flott ut!

Par klasse: Tispe og hannhund sammen

Just Fideliti Hola Tequila

Nå får man kritikken elektronisk på NKK´s internasjonale utstillinger. Det betyr at du må inn på NKK for å lese den.

Lykke til på utstilling og husk at det viktigste er å ha det hyggelig, og din hund er verdens beste uansett resultat!

Tekst: Hanne Engebretsen og Torild Lybekk

Link til utstillingsreglene til NKK finner du HER!

Link til «Ny i ringen» folder fra NKK finner du HER!